26 Ekim 2014 Pazar

Tarihte Bugün;

Kristof Kolomb Küba'yı keşfetti ve İspanya adına el koydu yıl 1492’iydi. Emperyalizm daha icad olunmamıştı lakin Koloniyalizm’in nüveleri çoktan filizlenmiş idi. Kolonyaller, kapitaliste dönüştü yıllar içinde. Küba’nın halkı bu işgalinin rövanşını alamasa da tam 467 yıl sonra, Fidel ve Ernesto isimli gençlerin paslaşmasıyla topu kendi ceza sahalarının ortasından alıp, rakip sahaya taşıdılar. Soldan Ernesto'dan gelen nefis muz ortaya sağlam bir vole çakan Fidel, topu 90 tabir edilen çatala taktı. Tribünler hep bir ağızdan Viva Revolüsyon! tezahüratı ile inledi. Bir muz cumhuriyeti şahane bir muz ortayla tarihe karıştı. Hippi Efendi bunu bileydi sırf Viva Revolüsyon diye bağırmak için bile 4 yıl erken gelirdi dünyaya..    

Tarihte bugün; James Cook, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın kaşifi İngiliz kaptan dünyaya geldi. Yıl 1728 idi. Aradan tam 235 sene geçip de Hippi Efendi dünyaya geldiğinde, sınıf bilinci gelişmiş olarak doğdu. Hemen sınıf sınıf diye havayı kokladı ben hangi sınıfa aitim acaba diye merak etti. Sonra “burnuma deniz kokusu geliyor, kim getiriyor lan bu deniz kokusunu” diye söylendi içinden. “Fıtratımda denizcilik mi olacak yoksa müzisyenlik mi” diye kendine kendine düşünmeye devam etti.

Tarihte bugün, yıl 1782 Nicollo Pagannini doğdu. “Bir denizci, bir müzisyen karar verin, rahat bırakın lan beni” diye evrende yankılanan bir ses, dev Arecibo radyo teleskobunun algılayabileceği sınırların çok ötesindeydi.

Yıl 1806, tesadüfe bakın ki yine bugün. Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu Berlin'e girdi. Aynı gün olmasa da iadeyi ziyareti 1940 yılında yapan Hitler, Eifel kulesinin altında şöyle bir etrafa baktı 68’de buralar çok karışacak, ayaklar baş olacak, Hippi’lik icad olacak diye kehanette bulundu. Dört yılda tası tarağı topladı geri döndü.

Tarihte bugün yıl 1858 Theodore Roosevelt, ABD'nin 26. başkanı dünyaya geldi. Tarih tesadüften ibarettir diyicem inanmayacaksınız ama Bay Ruzvelt Küba'nın bağımsızlığını kazanmasında İspanya'ya karşı savaşta rol aldı, Ruslarla japonlar arsındaki savaşı sonlandırmak için arabuluculuk yaptı ve Nobel Barış Ödülü’nü kaptı. Sonraki yıllarda Kübalılarla da, Ruslarla da Japonlarla da Amerikanın başı belaya girdi iyimi. Hippi Efendi yıllar sonra doğduğunda bundan ne sonuç çıkardı dersiniz; şöyle üstünkörü bir baktı tarihe ve dedi ki; “bu dünyada savaşsız bir yıl geçmemiş anlaşılan. Bunu değiştirmeliyim, “not war, make love!“ O bir Hippi’ydi ve efendiydi. Gün gelecek Shaw vuracak sanat galip gelecekti, buna inanmıştı.

Evet evet yine tarihte bugün ve yıl 1913. Mustafa Kemal, Sofya Ataşemiliterliği görevine atandı. O yıllarda doğmuş olsaydı kesin paşanın kulağına eğilip, “ateşe milli terlikle gitmek, yangına körükle gitmek gibidir paşam” derdi. Onun kıvrak zekasını ve bir dil üstadı olduğunu bilmeyenler için izah edeyim şunu demek istiyor; akşamki kıyafet balosunda giyeceğiniz bir yeniçeri kostümü, bütün ecnebi dilberlerinin karizmanızdan yanıp kavrulmasına sebep olacaktır. Hippi Efendi’nin maksadı sarih olarak ortadaydı hep barış olsundu. Dediydi ya; not war make love..

Yıl 1922, tahmin edin.. Evet, tarihte yine bugün. İtilaf Devletleri, TBMM hükümeti ve İstanbul hükümeti temsilcilerini Lozan'da toplanacak barış konferansına davet ettiler. Nihayetinde birileri barıştan söz etmeye başladı çok şükür. 

1932 tarihte tabii ki bugün. ABD’li şair ve yazar Sylvia Plath doğuyor. Hippi Efendi’nin doğduğu yıllarda hayata veda ederken belki de bir doğum günü hediyesi bırakıyor Sylvia: Sırça Fanus. İlk ve tek romanı. Hippi Efendi’nin neden edebiyata da düşkün olduğunun göstergesi olabilir mi? Bilemeyiz, tarih tesadüflerden ibarettir.

Tabii ki 1952 yılının aynı gününde Roberto Benigni doğmuş olacak. Niye şaşırdınız ki. Hippi Efendi’nin senaryo yazıp, bir filmin altına imza atamayacağını mı düşünüyorsunuz yoksa. Güldürmeyin beni lütfen.


1971 yılında işte yine bugün, Kongo Cumhuriyeti'nin adı Zaire olarak değiştiriliyor. Halk; ülkemizin ismi bir perküsyon ismi diye alay ediliyorduk, lakin şimdi iyi mi ettik, bu kez de  tahılla karıştırılma riski taşıyoruz diye bunalıma girince, Hippi Efendi devreye giriyor “Bizle de yıllarca hindi diye alay ettiler dostlar, biz de Mısırlılarla darı len bunlar diye alay ettik. Takılmayın bunlara no name, no war. Ben bunu bilir bunu söylerim.” diyor. Ee, doğru söze ne denir.

Yine tarihte bugün, 1978 Nobel Barış Ödülü'nü, Mısır devlet başkanı Enver Sedat ve İsrail başbakanı Menahem Begin paylaştı. Dedik ya hep barış olsun ister Hippi Efendi. Buyrun işte kanıtı.

Aynı gündeyiz, yıl 1978 Vanessa Mae doğdu. Paganini’den bu yana gözümüz yollarda kaldıydı zaten. Barışın ortak dilidir müzik der, ve her zaman barış için şarkı söyler Hippi Efendi.

Tarihte bugün 1982 Çin, nüfusunun 1 milyarı aştığını açıkladı. Hippi Efendi Birleşmiş Milletler’de konuştu: “Okey folks, I said make love, but safety love, safety first please. Litfen amaa!”


Tarihte bugün neler oldu, daha neler olacak kim bilir. Bizim için Hippi Efendi mahlaslı bir denizci, bir müzisyen ve bir devrimci olan can dostu dünyaya geldi. Anlaşılıyor ki tarih tesadüflerden ibaretti ve ne şanslıyız ki, aynı zamana, aynı yere biz de denk geldik.